Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

ZGT als expertisecentrum voor RCA

ZGT staat voor ZiekenhuisGroep Twente. Het is een belangrijk ziekenhuis in Overijssel met vestigingen in Hengelo en Almelo.

Binnen ZGT is er een groep specialisten die zich de laatste jaren onder de naam ARTEXT (ARTeriitis EXpertisecentrum) bijzonder heeft ingezet voor de diagnose en behandeling van patiënten met RCA. Dat harde werken heeft zich nu uitbetaald in een erkenning als ‘STZ expertisecentrum voor RCA’.

Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening.

Er is door het ZGT niet allen veel onderzoek gedaan naar RCA maar ook klinisch is er veel vooruitgang geboekt. Zo kunnen patiënten met verdenking op RCA er terecht bij een zogenaamde ‘fasttrack-polikliniek’ waar ze over het algemeen al binnen 24 uur na verwijzing kunnen worden gezien.

Echografie speelt een belangrijke rol bij de diagnostiek van RCA omdat het een snelle, effectieve en pijnloze techniek is. ZGT is duidelijk bezig om zich op dat gebied een vooraanstaande positie in Nederland te verwerven. Van cruciaal belang daarbij is de nauwe samenwerking met het UMC Groningen, de TU Twente, het Medlon laboratorium en niet in de laatste plaats met de eigen interne afdelingen als radiologie en nucleaire geneeskunde.

De Vasculitis Stichting volgt de ARTEXT ontwikkelingen binnen ZGT op de voet en waardeert hun activiteiten ten zeerste.  We feliciteren de ZGT dan ook graag van harte met het behalen van deze unieke erkenning.