Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

RCA


Reuscelarteritis is een vorm van vasculitis waarbij de grotere slagaders van het lichaam zijn ontstoken, zoals de aorta (= hoofdslagader) en de vertakkingen daarvan.

Er zijn 2 vormen van RCA te onderscheiden die elkaar soms overlappen.
C (craniale) -RCA waarbij de bloedvaten naar uw hoofd zijn aangedaan (cranium betekent schedel) en
GV (grote vaten)-RCA waarbij uw aorta (=grote lichaamsslagader)en zijn vertakkingen zijn aangedaan.

Behalve dat de twee vormen elkaar kunnen overlappen vertoont RCA ook vaak een sterke overlap met Polymyalgia Reumatica (PMR) oftewel spierreuma.

RCA is veel minder zeldzaam dat bijvoorbeeld ANCA-vasculitis en komt bij ouderen zelfs relatief vaak voor.

TAKAYASU


De ziekte van Takayasu daarentegen is een zeldzame ziekte die met name jonge vrouwen treft en vooral in Azië en Zuid-Amerika veel voorkomt.

Twee soorten Grote Vaten Vasculitis

RCA

RCA (Reuscel Arteritis - ook wel Giant Cell Arteritis (GCA)is een vasculitis, die bijna alleen optreedt bij mensen ouder dan 50 jaar. Dat nog vaak ten onrechte de naam arteritis temporalis wordt gebruikt geeft aan dat de ziekte vaak optreedt in de slagaderen in de slaap (de temporalis). De naam Reuscel Arteritis, wordt gebruikt omdat er bij een biopsie grote ontstekingscellen gevonden worden.
Lees meer
Mikito Takayasu

Takayasu

De ziekte van Takayasu, ook wel Takayasu arteritis genoemd, is een zeldzame vaatontsteking die in eerste instantie de grote lichaamsslagader (de aorta) en de grote slagaderen aantast. De meeste ziektegevallen worden gemeld vanuit Azië, in Europa komt de ziekte zelden voor. Het gaat daarbij eigenlijk altijd om vrouwen jonger dan 50. De ziekte is genoemd naar zijn Japanse ontdekker dr. Mikito takayasu (foto).
Lees meer