Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

 Irritatie van de longen en luchtwegen

Vaak treden irritaties op van longen en luchtwegen, die kunnen leiden tot ernstige hoestbuien. Die hoestbuien kunnen meteen ontstaan, maar ook kan het zijn dat ze pas later ontstaan als u de situatie waarin die irritatie ontstond allang heeft verlaten. Zo kunt u het 's nachts alsnog benauwd krijgen door stoffen die u eerder die dag hebt ingeademd. Het is vooral belangrijk om prikkels te vermijden die tot deze irritaties leiden. Meestal gaat het dan om bepaalde geuren en om rokerige ruimtes. Blijf ook uit de buurt van mensen waarvan de kleding naar rook ruikt of die parfum of aftershave gebruiken waar u niet tegen kunt. Vraag mensen waar u veel contact mee hebt of ze een ander, voor u minder irritant product gebruiken. Zorg ook voor een zo stofvrij mogelijk huis. Voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale hoezen te koop, die stof tegenhouden. Om de hoestprikkel te onderdrukken helpen vaak scherpe tabletjes zoals wybertjes, pactolan, fishermans friends etc. Bij zware hoestbuien en ernstige benauwdheid kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de luchtweg verwijden, de prikkel onderdrukken of ontstekingen remmen.

Luchtpijp

Littekenweefsel
Soms leidt systeemvasculitis tot een vernauwing van de luchtpijp. Dit kan onder meer gebeuren doordat er littekenweefsel ontstaat als gevolg van de ontstekingen. De ademhaling kan daardoor zo gehinderd worden dat operatief ingrijpen noodzakelijk is. Er kan dan eerst gekeken worden of het mogelijk is om littekenweefsel te verwijderen. Eventueel kan de luchtpijp worden opgerekt.

Stent
De verwijdering van littekenweefsel is soms geen of slechts een tijdelijke optie. Dan kan er voor worden gekozen om een stent (metalen of kunststof buisje) in de luchtpijp te plaatsen. Helaas kan een stent zich na verloop van tijd verplaatsen of verstopt raken door slijm of door littekenweefsel aan de uiteinden. Dan moet er opnieuw een doorgang gemaakt worden.

Tracheotomie
Een laatste optie is een tracheotomie. Dan wordt via de hals een opening in de luchtpijp (trachea) gemaakt. Er wordt dan een canule (een soort ventiel) in de hals geplaatst, waardoor de lucht kan worden aangezogen en uitgeblazen. Als er geen lucht langs de stembanden kan stromen, omdat de canule met ballonnetje in de luchtpijp zit, dan kan de patiënt niet praten. Als er wel lucht langs de canule kan stromen, dan kan de patiënt praten door met een vinger de canule aan de buitenzijde af te sluiten tijdens de uitademing of met behulp van een spraakklepje.