Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Bij een drietal vormen van vasculitis is er een relatie aangetoond tussen de ziekte en de aanwezigheid in het bloed van ANCA (Anti Neutrofiele Cytoplasmatische Antilichamen). Die drie ziektebeelden zijn GPA, MPA en EGPA en ze doen zich met name voor in de kleine bloedvaten.
We behandelen de groep GPA, MPA en EGPA op deze website daarom expliciet als 'ANCA Vasculitis'.

Artsen en onderzoekers spreken meestal over dezelfde groep als AAV (ANCA Associated Vasculitis).
Veel vasculitis onderzoek is specifiek gericht op deze groep en vooral GPA en MPA worden vaak samen bekeken omdat ze wel heel erg veel op elkaar lijken.

Drie soorten ANCA Vasculitis

C-ANCA=PR3-ANCA

GPA

GPA staat voor Granulomatose met PolyAngiitis. GPA werd tot 2012 de ziekte van Wegener genoemd, naar haar ontdekker de Duitse patholoog Friedrich Wegener (1907-1990). Van de drie soorten ANCA vasculitis komt GPA veruit het meeste voor. Bij GPA vinden we meestal c-ANCA gericht tegen het PR-3-enzym.
Lees meer
P-ANCA - MPO-ANCA

MPA

MPA staat voor Microscopische PolyAngiitis. Zoals de naam aangeeft zijn vooral de microscopisch kleine bloedvaatjes aangedaan. MPA lijkt heel erg op GPA en de twee zijn ook voor medici soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het komt veel minder voor dan GPA en in plaats van c-ANCA vinden we hier meestal p-ANCA gericht tegen het MPO-enzym.
Lees meer
longen

EGPA

EGPA staat voor Eosinofiele GPA. Het aantal eosinofielen in het bloed is bij die patiënten namelijk vaak sterk toegenomen. EGPA wordt vaak voorafgegaan door een (jarenlange) fase met astma, neuspoliepen of veelvuldige ontstekingen van de bovenste luchtwegen. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van ANCA, meestal van het type p-ANCA gericht tegen het MPO-enzym.
Lees meer