Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Een primaire vasculitis is zeldzaam en daarmee ook de expertise op dat gebied. Gelukkig zoeken de artsen en onderzoekers die een bijzondere belangstelling hebben in vasculitis elkaar regelmatig op, wisselen ze onderling informatie uit en gaan ze samenwerkingsverbanden aan. Dat doen ze binnen hun eigen ziekenhuis maar ook tussen ziekenhuizen onderling en op Europees en wereldwijd niveau.

Behandelaars en onderzoekers
De expertise van vasculitisspecialisten ligt soms vooral in de behandeling van patiënten terwijl die expertise zich bij anderen vooral richt op het doen van onderzoek naar allerlei aspecten van vasculitis. Specialisten in academische ziekenhuizen (UMC's) doen vaak allebei. Maar ook in de topklinische ziekenhuizen doen vasculitisspecialisten vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek. Tot slot is er ook nog een categorie experts die meer op de achtergrond werken, bijvoorbeeld in het laboratorium. Denk daarbij aan nierpathologen of de mensen die gespecialiseerd zijn in zaken als de ANCA test.

Soorten expertise

Vasculitis is een systemische ziekte waarbij veel organen - en dus ook specialisten - betrokken kunnen zijn. Om een beeld te schetsen hoe die expertise is georganiseerd maken we op deze website onderscheid in VWS Expertisecentra, STZ Expertisecentra en Vasculitis Netwerken.

Ziekenhuizen in soorten en maten


In wat voor soort ziekenhuis ben ik eigenlijk onder behandeling en hoe staat het met hun vasculitisexpertise?

Het woord ziekenhuis suggereert dat het om één begrip gaat en je ze dus zonder nadere kennis kunt vergelijken. Er zijn echter verschillende soorten ziekenhuizen die op wezenlijke punten van elkaar verschillen en als vasculitispatiënt is het goed daar enige kennis van te hebben.

We schreven een uitgebreid artikel over dit onderwerp dat u hier kunt lezen.

Deze pagina is voor het laatste bijgewerkt op 12 mei 2021