Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Daarnaast hebben sommige mensen met vasculitis een zeer ernstige, plotseling ontstane vorm van astma die niet, zoals gebruikelijk bij astma, al vanaf de vroegste jeugd bestaat. Tenslotte kunt u vasculitis van de longen hebben zonder dat u specifieke longklachten hebt. Toch zijn er dan voor vasculitis typische afwijkingen op de longfoto’s te zien.

Alleen de longen?

Beperkt uw vasculitis zich tot uw longen of niet? De longarts zal een gedegen lichamelijk onderzoek verrichten en goed bij u moeten doorvragen of u meer klachten hebt. Naast longklachten kunt u bijvoorbeeld rode vlekjes op de onderbenen hebben, KNO-klachten zoals een verstopte neus waarmee u zonder duidelijke oorzaak al weken loopt, een rood en pijnlijk oog en gewrichtsklachten. U hebt dan vermoedelijk systeemvasculitis. De ziekte heeft meerdere delen van uw lichaam aangetast en dient met kracht bestreden te worden.

Wat is er aan de hand?


Wat is er precies aan de hand bij vasculitis van de longen? Er is een destructief ontstekingsproces gaande in de wanden van de bloedvaten die door uw longweefsel lopen. Aangezien het bloedvatstelsel in de long zeer uitgebreid is en de longen een uiterst belangrijke functie hebben, kan vasculitis van de longen gevaarlijk zijn. Dus moet uw arts zo snel mogelijk starten met medicijnen die uw afweer onderdrukken en zo de ontsteking bestrijden.

De diagnose stellen

Hoe stelt de longarts bij u de diagnose vasculitis? Zoals we ook al in de andere hoofdstukken beschreven, is het belangrijk dat uw arts goed kijkt en goed doorvraagt om alle mogelijke symptomen van vasculitis bij u op te sporen. Vervolgens zal de longarts vaak een CT-scan met hoge resolutie (HRCT) laten maken van uw borstkas. Soms wordt ook een bronchoscopie gedaan met eventueel een longwassing. Hierbij brengt de longarts een slangetje in de longen waardoor hij kan kijken en ook natriumchloridevocht kan spoelen. Heel incidenteel zal de chirurg gevraagd worden om een longbiopt te nemen. U krijgt dan een roesje waardoor u deze ingreep niet bewust meemaakt. Deze ingreep moet echter wel gebeuren in een medisch centrum dat gespecialiseerd is in ingewikkelde longaandoeningen.

Uw arts zal doorgaans ook een longfunctieonderzoek doen om te bepalen hoe ernstig de vasculitis uw longen heeft aangetast. U moet dan een blaastest doen om de capaciteit van de longen te meten. Tenslotte staat natuurlijk ook de ANCA-test (zie hoofdstuk 1 voor uitleg) op het lijstje van onderzoekingen.