Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

 

Deze aandoeningen aan de huid kunnen alleen behandeld worden door de systeemvasculitis zelf te bestrijden. Wonden en zweren die door de systeemvasculitis ontstaan, dienen natuurlijk zo goed mogelijk behandeld te worden. Afgestorven huiddelen kunnen operatief worden verwijderd. Als plekken op benen of armen open blijven, behoort een huidtransplantatie tot de mogelijkheden.


Gordelroos

Een bijzondere vorm van huidaandoening, die ook nog wel eens wil samengaan met systeemvasculitis, is gordelroos.

Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus. Hetzelfde virus veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.

Kenmerken van gordelroos zijn een hevige, brandende of stekende pijn die soms gepaard gaat met koorts of een algeheel gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen ontstaan er kleine groepen rode blaasjes, die heftig jeuken. Na 2 weken drogen de blaasjes in. Er ontstaan korstjes die kleine littekens achter kunnen laten. Gordelroos kan overal optreden, maar vaak begint de ziekte op de buik en in de taille. Neem zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of specialist, als u vermoedt dat u (een begin van) gordelroos heeft. De aandoening wordt veroorzaakt door een herpesvirus. De arts zal dan ook vaak een antivirusmiddel voorschrijven, samen met vitamine B-complex en pijnstillers.

Tegen de jeuk wordt een poeder of zalf gegeven. Het antivirusmiddel heeft overigens alleen zin op het moment dat de eerste verschijnselen zich voordoen. Als te lang gewacht wordt, dan heeft het antivirusmiddel géén zin meer. Zonder medicijnen verdwijnt de gordelroos na ongeveer een maand vaak vanzelf.

Als de gordelroos gepaard gaat met hevige pijnen kan deze ook via een injectie laag in de rug (een zenuwbehandeling) bestreden worden. Dit vermindert de zenuwzwelling die door de gordelroos ontstaat en bestrijdt de acute pijn. Ook wordt daardoor voorkomen dat er een blijvende zenuwontsteking ontstaat die jarenlang klachten kan blijven veroorzaken.

Als er gordelroos rond het oog ontstaat, dan dient onmiddellijk een oogarts te worden geraadpleegd.

Gordelroos is besmettelijk: door contact met het vocht uit de gordelroosblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad alsnog waterpokken krijgen.

Zie voor meer informatie ook de Gordelroospagina van het RIVM

Deze pagina is voor het laatste bijgewerkt op 29 november 2023