Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

CLEAR study

Deze studie is begonnen in 2011 in een internationaal verband onder leiding van de 'CLEAR study group'. In deze studie werd een volledig nieuwe behandelmethode bestudeerd bij patiënten met ANCA geassocieerde vasculitis. Het medicijn werd in de eerste fase CCX168 genoemd en is een antilichaam gericht tegen de C5aR ("avacopan"), een receptor waar de complement factor 5 aan bindt. De bedoeling van deze studie was om de veiligheid van het nieuwe medicijn te onderzoeken. Patiënten werden in de eerste 12 weken behandeld met het nieuwe medicijn en vervolgens op de traditionele manier behandeld met cyclofosfamide.

In een eerdere studie was reeds onderzocht of het mogelijk was om de prednison doseringen te verlagen met behulp van avacopan en aangezien dit succesvol was werd in deze volgende fase onderzocht of het veilig was om prednison volledig te vervangen met avacopan.

Alle patiënten die meededen hadden een nieuwe diagnose van ANCA vasculitis. Er deden zowel PR3-ANCA positieve als MPO-ANCA positieve patiënten mee uit heel Europa (in totaal uit 32 centra). De verdeling van PR3-ANCA positieve en MPO-ANCA patiënten was over alledrie de groepen gelijk verdeeld, net als de verdeling van patiënten met GPA (Wegener) en MPA. Alle patiënten hadden nierbetrokkenheid.

23 patiënten kregen een placebo met 60mg prednisolon, 22 patiënten kregen avacopan met 20mg prednisolon en 22 patiënten kregen avacopan zonder prednisolon. Na 12 weken werd het effect van het nieuwe medicijn beoordeeld. In 70% van de patiënten in de eerste groep ging de ziekte in remissie, in 86% van de patiënten in de tweede groep (avacopan met lage dosis prednisolon) en in 81% van de patiënten in de derde groep (avacopan zonder prednisolon).

Hieruit kan geconcludeerd worden dat behandeling met avacopan in plaats van prednisolon net zo goed is als hoge dosering prednisolon om de ziekte in de eerste fase onder controle te krijgen. Ook de bijwerkingen waren in alle groepen gelijk. Nu is het zaak dat deze studie uitgebreid gaat worden met grotere groepen patiënten.

Meer informatie vindt u op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576933/.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2018