Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Deze studie is recent afgerond. In deze studie werden 2 aspecten van de eerste behandeling van ANCA vasculitis onderzocht. Het studieprotocol dus de handleiding hoe de studie verloopt, werd reeds in 2013 gepubliceerd.
Kan een lagere dosering prednisolon gebruikt worden in het begin van de ziekte?
Is de bijdrage van plasmaferese ("plasmawisseling" om de antilichamen uit het bloed te filteren) nuttig in de eerste fase bij patiënten met een ernstige vorm van vasculitis (dus ernstige nierschade met een creatinine >500 of bij patiënten die bloed ophoesten).

In de eerste groep (met 352 patiënten) werd plasmaferese uitgevoerd en in de tweede groep patiënten (met ook 352 patiënten) werd geen plasmaferese uitgevoerd. In deze twee groepen werden weer twee aparte groepen gemaakt waarin de ene groep een normale dosering prednisolon gegeven (zoals bij de huidige behandeling gebruikelijk is; in deze groep zaten 353 patiënten) en in de andere groep een lage dosering prednisolon (met in deze groep 351 patiënten).

Op een congres in mei 2018 werden de eerste resultaten bekend gemaakt waaruit bleek dat een lagere dosering prednisolon een even goede behandeling kan zijn in het begin van de ziekte als een hogere dosering en dat het aantal infecties tijdens de behandeling in de groep met lage dosering minder was. Positieve resultaten dus waarbij het lijkt dat er minder prednisolon gegeven kan worden. Deze resultaten werden echter voorzichtig gebracht aangezien meer studies nodig zullen zijn om dit te bevestigen.

Ten aanzien van de plasmaferese was er geen verschil in het aantal patiënten dat uiteindelijk kwam te overlijden of van wie de nieren niet meer werkten. Dit was een opvallende bevinding want plasmaferese wordt nog vaak toegepast. Dit is een behandeling die mogelijk gaat veranderen.

Concluderend is het dus mogelijk om minder prednisolon te geven in het begin zonder dat de behandeling daarmee slechter wordt en lijkt plasmaferese geen duidelijk toegevoegde waarde te hebben. Nu wachten we nog op de officiële publicatie.

Kijk voor meer informatie op: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00987389?term=pexivas&rank=1

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2018.