Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Deze in 2005 afgeronde studie was gericht op het vinden van de betere behandelmethoden met betrekking tot het Churg-Strauss Syndroom (CS) en Polyarteritis Nodosa (PAN) of Microscopic Polyangiïtis (MPA).

De studie bestond in feite uit 4 verschillende protocollen. Er werd gekeken naar twee groepen patiënten: mensen met Churg-Strauss en mensen met Polyarteritis Nodosa of Microscopic Polyangiïtis. Elk van de groepen was weer onderverdeeld in ernstige en minder ernstige gevallen.

Er werd ondermeer gekeken of de duur en daarmee de schadelijke bijwerking kon terugdringen van immuunsysteemonderdrukkende medicijnen als cyclofosfamide (merknaam Endoxan).

In het tijdschrift Arthritis & Rheumatism van februari 2005 is als resultaat van deze studie een eerste publicatie verschenen. In deze publicatie werden de resultaten beschreven van het deel van de studie waarij werd gekeken naarj 65 patienten met een ernstige vorm van Churg-Strauss of Polyarteritis Nodosa (18 PAN-47MPA).  De ene helft van deze groep (34) kregen 12 keer een stookuur met cyclofosfamide en de andere helft (31) maar 6 keer.

De conclusie van de onderzoekers was dat bij de behandeling van ernstige vormen van MPA of PAN zes "pulses" minder effectief zijn dan twaalf, in het bijzonder daar waar het gaat om de kans op opvlammingen.

Kijk hier voor een uittreksel van het betreffende artikel.

Aan verdere publicaties wordt nog gewerkt.

Meer informatie over de oorspronkelijke doelstelling van de studie vindt u in de formele beschrijving van deze studie. Weest u er zich wel van bewust dat dit document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2011