Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De zorg voor vasculitispatiënten is multidisciplinair, dat wil zeggen dat meerdere artsen van een verschillend specialisme betrokken zijn bij uw behandeling. In het LUMC is deze multidisciplinaire zorg georganiseerd onder de LuVaCs polikliniek.LUVACS staat voor Lupus, Vasculitis en Complement -gemedieerde Systeemziekten.

Om deze zorg efficiënt en patiëntvriendelijk te structureren, zijn er speciaal plekken of zelfs gehele spreekuren voor LuVaCs patiënten georganiseerd bij de meest betrokken disciplines: Reumatologie, Longziekten, Keel-, Neus-, Oorheelkunde, Klinische genetica en Oogheelkunde. Indien nodig, is het dan ook mogelijk om op één en dezelfde dag meerdere specialisten te bezoeken.

Op de LuVaCs polikliniek wordt u behandeld door een vast team van dokters met speciale aandacht en expertise voor de LuVaCs aandoeningen. Ook leiden wij artsen op tot medisch specialist die op roulerende basis onderdeel zijn van het LuVaCs behandelteam. Dit behandelteam overlegt frequent met elkaar en met de andere betrokken specialisten om de beste zorg voor u te leveren. Op de LuVaCs polikliniek wordt u altijd door één van de artsen van uw vaste behandelteam gezien.

LuVaCs Shared Care is een regionaal initiatief waaraan het LUMC en de regionale ziekenhuizen in de omgeving van het LUMC samenwerken om de zorg voor patiënten met een zeldzame systemische auto-immuunziekte (ook wel ‘systeemziekte’ genoemd) te optimaliseren.

LuVaCs is een acroniem voor een drietal complexe systemische auto-immuunziekten: Lupus-, Vasculitis- en Complement-geassocieerde Systeemziekten. Met dit acroniem worden 3 aandoeningen bij elkaar gebracht waarvoor in het LUMC al jarenlange expertise bestaat.

  • Systemische Lupus Erythematosus (SLE): o.a. patiënten met lupus nefritis, cerebrale of neuropsychiatrische SLE of SLE patiënten met een kinderwens
  • ANCA geAssocieerde Vasculitis (AAV), ook wel kleine vaten vasculitis genoemd: o.a. patiënten met granulomateuze polyangiitis (GPA, voorheen ziekte van Wegener), microscopische polyangiitis (MPA) of eosinofiele granulomateuze polyangiitis (eGPA, voorheen ziekte van Churg-Strauss)
  • Complement-gemedieerde systeemziekten: o.a. patiënten met een C3 glomerulopathie, atypische hemoytisch uremisch syndroom, dense deposit disease en membranoproliferatieve glomerulonefritis

Meer informatie: