Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Bij het opstellen van de eisen voor een vasculitis expertisecentrum is het doen van wetenschappelijk onderzoek op dat gebied als een van de belangrijke criteria gedefineerd. Dat is een eis waar topklinische ziekenhuizen - net als sommige academische ziekenhuizen -  maar moeilijk aan kunnen voldoen.

Dat wil niet zeggen dat een aantal van hen niet bijzonder veel ervaring heeft met het diagnosticeren en behandelen van vasculitispatiënten. Soms hebben ze een apart vasculitisteam met daarin artsen die hun kennis op dit gebied zorgvuldig up-top-date houden en die veel ervaring hebben met dit ziektebeeld. Ze volgen de belangrijke publicaties en congressen over vasculitis, zijn vaak lid van groepen zoals ARCH en SANL en hebben soms meer vasculitispatiënten in hun bestand dan een VWS gecertificeerde UMC.

Omdat een VWS erkenning  voor hen buiten bereik lag heeft de stichting Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) een eigen certificering in het leven geroepen. Twee van deze ziekenhuizen hebben zich inmiddels gekwalificeerd als een STZ gecertificeerd Topklinisch Vasculitis Expertise Centrum.

 

Topklinische ziekenhuizen met een STZ Vasculitis Expertise Erkenning

Meander Medisch Centrum

Het Meander MC heeft een sterk vasculitisteam dat onder leiding staat van dr. E.C. (Chris) Hagen en dr. H.H.F, Hilde Remmelts. Dr. Hagen is gepromoveerd op vasculitis onder de hoede van wijlen prof. dr. Fokko van der Woude, de ontdekker van ANCA.
Lees meer
maasstad_ziekenhuis

Maasstad ziekenhuis

Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam heeft een klein team bevlogen vasculitisdokters en samen zien ze veel vasculitispatiënten. In samenwerking met het Erasmus MC spelen ze een belangrijke rol in de regio als het gaat om de diagnose en behandeling van vasculitispatiënten.
Lees meer