Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Bij het opstellen van de eisen voor een expertisecentrum is het doen van wetenschappelijk onderzoek als een van de belangrijke criteria gedefineerd. Dat is een eis waar topklinische eisen maar moeilijk aan kunnen voldoen.

Dat wil niet zeggen dat een aantal van hen niet bijzonder veel ervaring heeft met het diagnosticeren en behandelen van vasculitispatiënten. Soms hebben ze een apart vasculitisteam met daarin artsen die hun kennis op dit gebied zorgvuldig up-top-date houden en die veel ervaring hebben met dit ziektebeeld. Ze volgen de belangrijke publicaties en congressen over vasculitis, zijn vaak lid van groepen zoals ARCH en SANL en hebben soms meer vasculitispatiënten in hun bestand dan een VWS gecertificeerde UMC.

Omdat een VWS erkenning  voor hen buiten bereik lag heeft de stichting Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) een eigen certificering in het leven geroepen. Twee van deze ziekenhuizen hebben zich inmiddels gekwalificeerd als een STZ gecertificeerd Topklinisch Vasculitis Expertise Centrum.

 

Topklinische ziekenhuizen met een STZ Vasculitis Expertise Erkenning

Meander Medisch Centrum

Het Meander MC heeft een sterk vasculitisteam dat onder leiding staat van dr. E.C. (Chris) Hagen. Dr. Hagen is gepromoveerd op vasculitis onder de hoede van wijlen prof. dr. Fokko van der Woude, de ontdekker van ANCA. De leden van het team staan bekend om hun toegankelijkheid en mensgerichte zorg voor haar patiënten.
Lees meer
maasstad_ziekenhuis

Maasstad ziekenhuis

Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam heeft een klein team bevlogen vasculitisdokters en samen zien ze veel vasculitispatiënten. Ze spelen een belangrijke rol in de regio omdat het UMC in dit gebied er niet voor heeft gekozen zich te kwalificeren als VWS erkend expertisecentrum voor vasculitis maar alleen voor Behçet.
Lees meer