Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Inleiding

Otezla (stofnaam apremilast) wordt soms gebruikt bij de behandeling van Behçet patiénten. Otezla onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.

Het werd al gebruikt voor de behandeling van patiënten met arteritis bij psoriasis. In juni 2020 is het door de EMA ook goedgekeurd voor gebruik bij Behçet patiënten.

Middels de RELIEF studie, waarbij 207 patiënten werden onderzocht werd aangetoond dat apremilast (de werkzame stof in Otezla) het aantal zweren (met name in de mond) en de pijn sterk verminderde bij patiënten die onvoldoende reageerden op andere medicijnen.

Omdat het product pas recentelijk is goedgekeurd zal nog moeten blijken onder welke omstandigheden en voor welke patiënten het verstandig is om voor dit medicijn te kiezen.

 

Werking, toediening en bijwerkingen

 • Werking

  apremilast blokkeert de productie van zogenaamde 'messenger molecules' waaronder interleukines en TNF. Dit soort moleculen wordt in hoge mate aangetroffen in patiënten met de ziekte van Behçet.

 • Toediening

  apremilast wordt bij gebruik voor Behçet patiënten toegediend in de vorm van capsules en wel 2 x per dag.

 • Bijwerkingen

  apremilast heeft weinig bijwerkingen en er zijn geen bloedcontroles voor nodig.

  De bijsluiter gemeld als meest voorkomende bijwerking misselijkheid en diarree die optreedt 2 weken na de eerste inname en die na 4 weken weer verdwijnt.

meer informatie over dit medicijn vindt u op de website van apotheek.nl


Logo apotheek.nl