Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Wijziging Eigen Risico

Maximum per behandeling.

Minister Kuipers past het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg per 2025 aan naar maximaal €150 per behandeling.

Het totale eigen risico blijft (in ieder geval tot 2026) weliswaar €385 per jaar maar dat bedrag kan iemand momenteel in één klap kwijt zijn bij een eerste medisch specialistische behandeling. Iets wat bij chronisch zieke patiënten zoals die met vasculitis natuurlijk nogal eens voor komt. Deze nieuwe regeling brengt daar verandering in doordat het eigen risico vanaf dat moment een plafond kent van €150 per behandeling. Bij minder dan drie medisch specialistische behandelingen is iemand dan dus voordeliger uit.

Natuurlijk is een groot gedeelte van de vasculitispatiënten al na het eerste kwartaal ‘door het eigen risico heen’ maar als na verloop van tijd de ziekte wat rustiger is en minder medisch specialistische zorg nodig is kan deze regeling wel degelijk verschil maken. Daarom is dit juist voor onze doelgroep geen onbelangrijke wijziging.

In het coalitieakkoord is indertijd afgesproken dat het kabinet het eigen risico in de Zorgverzekeringswet slimmer zal vormgeven en betaalbaar zal maken. Minister Kuipers heeft hiertoe een eerste, voor ons niet onbelangrijke stap gezet.

Meer weten over dit onderwerp: Bekijk dan hier de brief van de minister aan de Tweede Kamer hierover.