Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Toegang nieuwe medicijnen

Wijzigingen in de ‘sluis’ regeling.

Met de komst van moderne innovatieve geneesmiddelen worden niet alleen de kosten van een individuele behandeling maar ook de totale kosten van de zorg in Nederland de laatste jaren fiks hoger. Dit soort geneesmiddelen is vaak erg duur en er komen er steeds meer van.

Enige jaren geleden is daarom het zogenaamde sluis-systeem ingevoerd. Dure medicijnen worden niet zomaar opgenomen in de basisverzekering maar eerst in een soort sluis geplaatst. Tijdens die periode wordt er uitvoerig gekeken naar het effect van het medicijn, de kosten per patiënt en de kosten voor heel Nederland (kosten per behandeling x aantal patiënten).   Simpel gezegd zijn er drie belangrijke criteria, is het zoveel beter dan wat er al op de markt is? hoe duur is één behandeling met dit middel en wat kost het de gemeenschap als we dit medicijn in de basisverzekering gaan vergoeden?

Terwijl een product in de sluis zit gaat de overheid ook onderhandelen met de leverancier en kijken of de prijs naar beneden kan. Als die onderhandelingen leiden tot een aanvraardbare prijs gaat het product uit de sluis en wordt het vergoed vanuit de basisverzekering.

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Zorg) gaat nu per 1 juli 2023 de spelregels met betrekking tot deze zogenoemde sluiscriteria aanscherpen.

Momenteel worden geneesmiddelen in de sluis geplaatst wanneer de totale kosten voor de zorg in Nederland oplopen tot € 40 miljoen per jaar of meer.  Per 1 juli verlaagt minister Kuipers deze grens naar € 20 miljoen of meer. We beschouwen dus een product eerder als ‘te duur voor de basisverzekering’ en zal er voor meer nieuwe producten moeten worden onderhandeld over de prijs. Dat alles zou de kosten van de zorg moeten drukken.

Wat per 1 juli 2023 niet veranderd is het andere sluiscriterium, namelijk dat met betrekking tot de kosten van de behandeling voor één enkele patiënt. Momenteel moet een product niet alleen in de sluis als het de totale zorgkosten met meer dan 40 miljoen per jaar belast maar ook als het voor één enkele patiënt meer dan €50.000 per jaar kost en de totale jaarkosten 10 miljoen of meer bedragen.

De verandering van de sluiscriteria per 1 juli 2023 zal consequenties hebben voor vasculitismedicijnen die momenteel in de pijplijn zitten en de sluis in zullen moeten. Aan de ene kant levert dat zorgen op over de vraag of we niet te lang moeten wachten op een uitstekend medicijn alleen omdat het te duur is; aan de andere kant voorkomt het dat leveranciers woekerwinsten maken en we uiteindelijk te maken krijgen met torenhoge zorgpremies.  Een lastige situatie dus.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp lees dan hier de kamerbrief over de voorgestelde wijziging.

Minister Ernst Kuipers: “Het aanpassen van de sluiscriteria is een belangrijke stap om innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te houden voor de patiënten die hier baat bij hebben. Tegelijkertijd is het nodig om te voorkomen dat geneesmiddelen alleen maar duurder worden. Maar alleen de sluiscriteria aanpassen is niet voldoende. Ik ga daarom in overleg met het Zorginstituut en andere betrokken partijen om te kijken of de beheerste instroom van dure, innovatieve geneesmiddelen nog verder verbeterd kan worden.’’