Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Promotie Yosta Vegting

Een van de jonge onderzoekers die de Vasculitis Stichting al lange tijd volgt en steunt is Yosta Vegting.
Op 12 juli 2024 van 16:00 tot 17:30 verdedigt zij haar proefschrift: ‘Macrophage immunity in ANCA-associated vasculitis’, ter verkrijging van haar doctorstitel.  Promotoren zijn prof. dr. F.J. Bemelman en prof. dr. L. Vogt. Copromotor is dr. M.L. Hilhorst.

In het verleden is er veel onderzoek gedaan naar neutrofielen, die als onderdeel van ons afweersysteem een belangrijke rol spelen bij mensen met vasculitis. Dat geldt echter niet voor monocyten en macrofagen.

Monocyten zijn cellen die zich vanuit het beenmerg richting beschadigde gebieden verplaatsen om daaruit te groeien tot macrofaag. Het woord macrofaag is een samenstelling van het Griekse woord ‘macro’, wat groot betekent en ‘faag’ wat eter betekent. ‘Grote eter’ dus.

Macrofagen eten schadelijke eiwitten op en proberen het weefsel te herstellen. Tijdens het opruimen en opeten, bieden deze macrofagen steeds eiwitten aan ter herkenning aan de andere cellen van het afweersysteem. Als het eiwitten zijn die lichaamseigen zijn, wordt de afweerreactie gedempt maar bij lichaamsvreemde eiwitten wordt de afweerreactie versterkt. Het probleem is dat patiënten met ANCA-vasculitis lichaamseigen eiwitten per ongeluk als lichaamsvreemd herkennen (vandaar dat ANCA-vasculitis een auto-immuunziekte is). Macrofagen die deze eiwitten opeten, bieden dus ook steeds weer het eiwit aan dat het lichaam als vreemd ziet, en maken de situatie dus mogelijk nog erger.

Vandaar dat wij dit belangrijk onderzoek vinden en Yosta al jarenlang volgen en ondersteunen. We wensen haar alle succes op deze voor haar en ons belangrijke 12e juli. De verdediging van een proefschrift is openbaar en u hoeft er niet per sé voor naar Amsterdam. Het hele proces is online te volgen via deze link: Promotie Yosta.