Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Prof. dr. Cohen Tervaert onderscheiden

Prof. dr. Jan Willem Cohen Tervaert is tijdens het 14e Internationale Autoimmuniteit Congres onderscheiden met de ‘Lifetime Contribution to Autoimmunity Award 2024’.

De onderscheiding is een blijk van erkenning en waardering voor onderzoekers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de immunologie. De prijs is sinds 2004 acht keer uitgereikt, en prof. Cohen Tervaert is de eerste uit Nederland met deze prijs.

Hoewel professor Cohen Tervaert als sinds 2017 in Canada werkt zullen velen van u zich hem ongetwijfeld herinneren. Zeker onze patiënten in het zuiden. Van februari 2000 tot juli 2012 leidde hij in het MUMC+ Maastricht de afdeling klinische en experimentele immunologie en het immunologie laboratorium. De onzalige beslissing van het toenmalige ziekenhuisbestuur om het expertisecentrum op te heffen zorgde destijds voor ontzettend veel problemen en dwong de professor uiteindelijk om zijn heil elders te zoeken.

Na een korte periode als wetenschappelijk adviseur bij het Franciscus Gasthuis in Rotterdam vond hij een plek en een functie waarin zijn talent en ervaring volledig tot zijn recht kwamen en waar hij zich uiteindelijk helemaal thuis is gaan voelen. Hij moest er wel ver voor weg, naar het academisch ziekenhuis van de universiteit van Alberta in Edmonton, Canada om precies te zijn. Een universiteit waaraan hij nog steeds verbonden is en een ziekenhuis waar hij van oktober 2017 tot april 2023 leidinggaf aan de divisie reumatologie. Daar heeft hij ook zijn onderzoekswerk voort kunnen zetten en veel jonge onderzoekers kunnen begeleiden bij hun carrière.

Behalve met vasculitis houdt professor Cohen Tervaert zich ook actief bezig met ontstekingen en auto-immuunziekten die zich kunnen ontwikkelen nadat patiënten een implantaat hebben gekregen of reparaties van weke delen hebben ondergaan met synthetische chirurgische materialen. Denk bijvoorbeeld aan borstimplantaten en bekkenbodemmatjes. Ook is hij nog erg actief op het gebied van Long Covid.

Dat laatste ligt natuurlijk erg dicht bij de studies naar vermoeidheid bij auto-immuunziekten als vasculitis, waarmee zijn afdeling zich intensief bezig hield. Het onderzoeksteam waar hij deel van uit maakt denkt dat Long Covid patiënten symptomen hebben die identiek zijn aan het chronisch vermoeidheidssyndroom

We zijn ervan overtuigd dat aan de reeks van meer dan 480 wetenschappelijke publicaties van professor Cohen Tervaert nog lang geen einde komt. We zijn blij dat zijn expertise en grote talent bij zijn vertrek uit Nederland niet verloren zijn gegaan voor de patiëntengemeenschap. Als vasculitispatiënten en zeker ook als Vasculitis Stichting  zijn we de professor veel verschuldigd en we zijn dan ook zeer verheugd dat hij middels deze onderscheiding de waardering krijgt die hij verdient.

Proficiat Jan-Willem!