Op 5 juni overleed de kinderarts dr. Tomisaku Kawasaki, de ontdekker van wat uiteindelijk de ziekte van Kawasaki is gaan heten. Dr. Kawasaki heeft de gezegende leeftijd van 95 jaar bereikt.
Kawasaki is een zeldzame vasculitis die eigenlijk alleen bij jonge kinderen voorkomt. Het komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes. 80% van de patiëntjes is jonger dan 5 jaar. De ziekte kwam recentelijk nogal eens in het nieuws in verband met COVID-19.
Dr. Kawasaki was een bijzondere man. Hij was oorspronkelijk een onbekende en redelijk ‘alledaagse’ kinderarts in het Rode Kruis ziekenhuis in Tokyo . De gevestigde toppers in het medisch wetenschappelijk onderzoek hadden eigenlijk geen idee wie hij was. Ze reageerden dan ook wat sceptisch toen hij in 1967 publiceerde dat hij een nieuwe ziekte had ontdekt.
Dr. Kawasaki was zich terdege bewust van zijn beperkte reputatie in de academische wereld. Wat hij daarom deed was een dossier samenstellen dat zo ontzettend goed en doortimmerd in elkaar zat dat niemand om de resultaten heen kon. Maar liefst 50 soortgelijke gevallen had hij heel secuur in kaart gebracht en uiterst gedetailleerd gedocumenteerd. Vijftig gevallen waarvan hij maar niet kon achterhalen wat er nou precies aan de hand was. En dus sloeg hij zijn informatie op in een map met als opschrift GOK. Dat was niet omdat hij het Nederlands beheerste maar het lag grappig genoeg wel dicht bij wat hij ermee bedoelde: ‘God Only Knows’.
Uiteindelijk kon niemand om de resultaten van zijn onderzoek heen en verwierf hij toch de belangrijke status van iemand die een nieuwe ziekte heeft ontdekt. Ondertussen is er geen kinderarts of vasculitisexpert ter wereld die hem niet kent.
Hijzelf gaf het ziektebeeld indertijd de naam Mucocutaan Lymfeklier Syndroom. Deze naam komt voort uit de klinische verschijnselen. De ziekte veroorzaakt namelijk ontsteking van het mondslijmvlies (mucus = slijm), huiduitslag (cutis = huid), en zwellingen van de lymfeklieren.
De wereld heeft afscheid moeten nemen van een bijzondere dokter.