Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ziekte van Kawasaki en Covid-19

Meer kawasaki-achtige ziekenhuisopnames

Verschillende buitenlandse media, berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki, een vorm van vasculitis die nagenoeg alleen voorkomt bij jonge kinderen.
De kinderen waarover men rapporteerde hadden onder andere te maken met hevige ontstekingsreacties.

De vraag die een aantal artsen zich nu stellen is:
Zou er een verband kunnen bestaan tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki?

Volgens professor Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC is het nog te vroeg om daar een definitief antwoord op te geven en is een directe link nu nog lastig te leggen.

Het is niet uitgesloten dat een lichaam op deze manier op een virusinfectie reageert en dat zou dus ook op het nieuwe coronavirus zo kunnen gebeuren, niet zozeer als een acute infectie maar meer als een reactie van het eigen lichaam op de voorafgaande infectie (oftewel: post-infectieus).

In vergelijking met het klassieke beeld van de ziekte van Kawasaki, ziet professor Kuijpers toch ook verschillen bij de huidige groep kinderen die met Kawasaki-achtige verschijnselen worden gediagnosticeerd.

Het is in ieder geval nu nog te vroeg om te kunnen stellen dat er een direct verband is, maar er wordt zeker onderzoek naar gedaan door de groep in Amsterdam, samen met collega’s in het land.

Bij de kinderen die de afgelopen weken in Nederland met deze klachten opgenomen waren, hebben artsen gekeken of er een corona-infectie is geweest. Het gaat daarbij in Nederland om circa 10 kinderen en bij slechts één van de tien kinderen trof men het virus aan in de keel. Er wordt nu gekeken of de negatief geteste kinderen antistoffen in hun bloed hebben, om na te gaan of ze misschien wel eerder besmet zijn geweest.

prof. dr. T.W. Kuijpers
prof. dr. T.W. Kuijpers

Er is geen reden om ongerust te zijn, zegt professor Kuijpers. Er is geen alarmerende toename te zien van het aantal kinderen met de ziekte van Kawasaki en de ziekte is op zich goed te behandelen, ook als een kind op de IC terecht zou komen. Het is en blijft een zeldzame aandoening en gelukkig is er sprake van goed herstel.

Ook kinderen met onderliggende andere aandoeningen, of kinderen die al eens de ziekte van Kawasaki hebben gekregen, lijken niet extra gevoelig en dat is een geruststelling.