Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

apremilast voor Behçet patiënten

Het medicijn apremilast (merknaam Otezla®) is nu ook goedgekeurd voor de ziekte van Behçet.

We hadden de eerste resultaten al gehoord op de internationale Behçet conferentie in 2018 in Rotterdam, maar sinds juni dit jaar is er een nieuw middel voor patiënten met de ziekte van Behçet op de markt. Dit betreft apremilast, een immuun modulerend middel dat in capsulevorm 2 x per dag gegeven wordt. Het wordt al geruime tijd voor patiënten met artritis bij psoriasis gegeven en wordt nu dus ook voor patiënten met de ziekte van Behçet vergoed. Het medicament heeft weinig bijwerkingen en er zijn geen standaard bloedcontroles  voor nodig.

De toelating op de Nederlandse markt is gebaseerd op een grote dubbelblind gerandomiseerde multinationale studie (RELIEF) voor patiënten met aften van de mond. De 207 onderzochte patiënten met de ziekte van Behçet reageerden onvoldoende op eerdere medicatie. Er werd aangetoond dat apremilast het aantal zweren en de pijn sterk verminderden (Figuur 2). Voor een grote groep patiënten was het effect al in week 1 merkbaar. Bijkomend bleek dat de ziekte activiteit score en kwaliteit van leven significant verbeterden.

De plaats die apremilast bij de Nederlandse patiënten met de ziekte van Behçet zal krijgen moet nog bepaald worden. Inmiddels worden er in het ErasmusMC al 5 patiënten met het middel behandeld, maar het is nog te vroeg om er een algemeen oordeel over te geven.

Bovenstaande tekst aangeleverd door dr. Jan van Laar – Erasmus MC