Systeemvasculitis wordt ook wel gerekend tot de reumatische aandoeningen. Het Reumafonds omschrijft reuma als een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan de gewrichten en omliggende weefsels.
Systeemvasculitis wordt ook wel gerekend tot de reumatische aandoeningen. Het Reumafonds omschrijft reuma als een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan de gewrichten en omliggende weefsels.
Veel vasculitispatiënten zullen bij zichzelf klachten herkennen die thuishoren bij reumatische aandoeningen als gewrichtsreuma, fibromyalgie (weke delen reuma), het syndroom van Sjögren etc. Indien de behandelend arts geen reumatoloog of immunoloog is, dan kan het zinvol zijn te overleggen of een onderzoek door een reumatoloog gewenst is.
De reumatoloog kan waar nodig medicijnen voorschrijven, de reumaconsulent geeft voorlichting en bemiddelt bij hulp of aanpassingen. De fysiotherapeut kan helpen de gewrichten soepel te houden en de spieren te trainen. Een ergotherapeut leert u de dagelijkse handelingen zo uit te voeren dat de gewrichten niet teveel belast worden. Daarbij horen ook adviezen over hulpmiddelen, die onder meer in de thuiszorgwinkel zijn te verkrijgen.
Relatief veel vasculitispatiënten hebben last van reumatische pijnen, vooral in gewrichten van handen en schouders. Dat doet denken aan één van de meest voorkomende vormen van reuma: reumatoïde artritis (RA). Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. In tegenstelling tot de reumatische artritis leiden de gewrichtsproblemen bij vasculitispatiënten meestal niet tot vervorming van de gewrichten. Wanneer patiënten naast ernstige chronische neusproblemen ook gewrichtspijn hebben, kan dat artsen op het spoor van GPA (de ziekte van Wegene) zetten.
Vasculitispatiënten hebben vaak pijnlijke spieren. Dit is een kenmerk dat strikt genomen thuishoort bij de ziekte fibromyalgie (weke delen reuma). Dat is een aandoening van de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, de plaats waar pezen aanhechten aan het gewricht, gewrichtsbanden en bindweefsel.
De behandeling van reuma is gebaseerd op drie pijlers:
Leefregels
Belangrijk is dat de gewrichten van reumapatiënten niet onnodig belast worden. Zo is het belangrijk om niet al teveel overgewicht te hebben, omdat dit de gewrichten en spieren beneden de heup zwaar belast. Ook is het belangrijk op tijd rust te nemen, want als de gewrichten teveel belast worden kan de gewrichtsschade verergeren. Een fysiotherapeut kan verder behulpzaam zijn om op een andere wijze te tillen, trappen te lopen enz.
Verantwoord bewegen
Verantwoord bewegen is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven en de spieren en botten sterk. Vooral als u ook prednisolon gebruikt is blijven bewegen van belang, want anders neemt het risico op botontkalking en botbreuk toe (zie verderop het stuk over botontkalking - osteoporose). Zwemmen, wandelen, fietsen en oefeningen verminderen de reumaklachten.
Medicijnen
Ook medicijnen kunnen helpen om de reumatische klachten te verminderen.
Eenvoudige pijnstillers als paracetamol, aspirine, codeïne en tramadol zijn dan de eerste opties. De volgende stap zijn pijnstillers die ook een ontstekingsremmende werking hebben, de zogeheten NSAID's. De bekendste voorbeelden hiervan zijn diclofenac (Voltaren) en ibuprofen (Brufen). Plaatselijk worden de reumaontstekingen ook nog wel eens met corticosteroïden injecties in het ontstoken gewricht, de peesschede of slijmbeurs ingespoten. Op die manier worden de ontstekings- en pijnklachten plaatselijk bestreden, zonder dat de bijwerkingen van de prednisolon door het hele lichaam optreden.
Meer informatie over reuma vindt u op de website van het reumafonds.