Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Azathioprine is een middel dat de werking van het afweersysteem onderdrukt, een immunosuppresivum. Het beperkt de aanmaak van witte bloedcellen, met name de lymfocyten. De lymfocyten spelen bij een primaire vasculitiseen belangrijke rol in het ziekteproces doordat zij de ontstekingsreactie en de productie van ANCA stimuleren. Door het onderdrukken van de aanmaak van lymfocyten, wordt ook de ontstekingsreactie onderdrukt.

Azathioprine kan in combinatie met prednisolon een rol spelen bij de behandeling GPA maar is minder effectief dan cyclofosfamide doordat het het afweersysteem minder onderdrukt. Het is dus minder geschikt in de eerste fase van de behandeling van systemische vasculitis, zoals GPA.

Wanneer door het gebruik van cyclofosfamide een vermindering in ziekteactiviteit, de remissie, is opgetreden, kan in veel gevallen na 3-6 maanden de cylofosfamide worden vervangen door azathioprine.

Azathioprine is een langzaam werkend medicijn, dat betekent dat het pas na enige tijd aanslaat. Het volledige effect treedt soms pas na 2-3 maanden op. Effecten van azathioprine kunnen ook nog een tijdlang optreden nadat gestopt is met het innemen van het medicijn.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of azathioprine nog meer betekenis kan hebben bij de behandeling van GPA en andere vormen van primaire vasculitis.

Werking, toediening en Bijwerkingen

Externe informatie